Paras ilmankostutin 2020 | Vertailu

Kärsitkö kutiavasta kurkusta, kuivasta nenästä ja sinua kiinnostaa sisäilman parantaminen?

Parhaat ilmankostuttimet helpottavat kuivaa ihoa ja sieraimia, mutta sellaisen käyttäminen sisältää paljon enemmän ylläpitoa kuin moni ajatteleekaan. Hyvä ilmankostutin hoitaa asian vaivattomasti, joten voimme suositella Wilfa HU-4W ilmankostutinta – se on hiljainen, kestävä ja helpompi täyttää kuin mikään muu ilmankostutin mitä testasimme.

 Testivoittaja Wilfa HU-4W höyrystävä ilmankostutin

ilmankostutin
N

Yksinkertainen

N

Hiljainen ja tehokas

N

Helppo putsata

N

Hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen

Tämä höyrystävä ilmankostutin on ollut jo pitkään suosittu valinta. Se on suoriutunut kilpailijoitaan paremmin joka kerta. Emme ole myöskään löytäneet siitä mitään merkittäviä vikoja, jonka uskomme johtuvan siitä, että Wilfa HU-4W tekee kaiken lähes täydellisesti. Se höyrystää ilman nopeasti, se ei pidä lujaa meteliä, säilyttää miellyttävän kosteustason, eikä se vilku tai piippaile yöllä.

Kestävä tankki on todella helppo täyttää ja puhdistaa. Sopii kaikentyyppisiin huoneisiin, niin olo- kuin makuuhuoneisiin. Koska kyseessä on höyrystyvä ilmanpuhdistin, tämä malli ei voi tehdä ilman kosteutta liian suureksi.

Hace MJS401 ultraääni ilmankostutin

Melkein yhtä hyvä kuin höyrystävä vaihtoehto.

ilmankostutin
N

Pieni ja kätevä

N

Energiaa säästävä

N

Helppo putsata

Tämä kompakti ja kätevä ilmankostutin on ultraääninen, joten se eroaa hieman testivoittajasta. Se sopii enintään 40 neliömetrin tilaan. Vesisäiliö on helppo täyttää ja puhdistaa, ja sen läpinäkyvyyden ansiosta näet milloin se pitää täyttää uudestaan.

 Hyvä valinta, jos tarvitset ilmankostuttimen tilaan joka tarvitsee jatkuvaa kosteutusta. Höyrystävät ilmankostuttimet lopettavat toimintansa kun tietty ilmankostetus on saavutettu, toisin kuin ultraääninen ilmankostutin.

Stadler Form Eva Little ilmankostutin

Pidä kotisi ilmankosteus ihanteellisella tasolla.

ilmankostutin
N

5 nopeusasetusta ja yötila

N

Sopii jopa 50 m2 tiloihin

N

Helppo putsata

N

Ylläpidä haluttua kosteustasoa auto-tilan avulla

Tässä ilmankostuttimessa yhdistyvät alhainen energiankulutus, tehokkuus ja tyylikäs design. 

Sinulla on käytössäsi useita näppäriä asetuksia, joiden avulla voit esimerkiksi säätää huoneilman kosteutta 30 – 75% välillä tai vaihtoehtoisesti antaa kostuttimen hygrostaatin mitata ja säätää kosteustasoa automaattisesti.

Paras ilmankostutin – Usein kysytyt kysymykset

Miten ilmankostuttimen puhdistus onnistuu?

Ilmankostuttimen puhdistaminen on helppoa ja siihen on muutama keino, mutta tässä yksi perus puhdistusmenetelmä.

  1. Huuhtele suodatin, ota ilmankostutin ensin pois seinästä, jonka jälkeen irroita suodatin.
  2. Pidä suodatinta hanan alla ja pese sitä kylmällä vedellä.
  3. Aseta suodatin puhtaalle pyyhkeelle kuivumaan ja puhdista loput osat.
  4. Älä käytä pesuaineita suodattimen pesuun.
  5. Jos sinulla on malli, missä pitää vaihtaa suodatin tietyn ajan välein, niin lue käyttöohjeista.

Kenelle ilmankostutin sopii?

Jos kärsit kuivasta nenästä, kutiavasta kurkusta, nenäverenvuodosta tai kuivista huulista – niin on hyvin mahdollista, että sisäilman kosteusprosentti kotonasi on liian alhainen.

Varsinkin talvisin alhainen ilmankosteus on suurempi ongelma asunnoissa, etenkin jos asunnossa on patterilämmitys.

Ilmankostuttimen käyttö onkin yksi halvimmista keinoista, jos sinua kiinnostaa sisäilman parantaminen ja suhteellisen kosteuden pitäminen suositelluissa tasoissa, eli 30 – 50 %.

Suhteellisen kosteuden pitäminen suositellussa tasossa auttaa lievittämään yllämainittuja oireita.

Huoneilman kosteuttamiseen sisältyy muutakin kuin kostuttimen osto ja sen täyttäminen vedellä: Jos hoidat laitetta huonosti, eli et pese sitä tarpeeksi usein voit altistua tietyille bakteereille.

Höyrystävä vai ultraääninen ilmankostutin?

Höyrystävän ilmankostuttimen toimintaperiaate perustuu höyrystymisen luontaiseen prosessiin. Huoneilma imetään laitteen sisälle tuulettimen avulla, jonka jälkeen se menee suodattimen läpi; joka lisää kosteutta ilmaan, ennen kuin se puhalletaan takaisin huoneeseen.

Tämä prosessi hidastuu asteittain sitä mukaa kun ilma kostuu enemmän, joten ei ole vaaraa siitä, että ilmankosteus nousisi liikaa. Suodatin myös poistaa useimmat mineraalit käytettävästä vedestä. Mekaanisesti nämä laitteet ovat lujatekoisia, käytännössä pettämättömiä ja toimivat kuten perus tuuletin.

Vaikka höyrystävät mallit ovat mekaanisesti yksinkertaisia, niin niiden huolto voi olla turhauttavaa. Kannattaa siis suosia malleja, missä puhdistus on tehty helpoksi.

Ultraääniset ilmankostuttimet käyttävät nopeasti tärisevää kalvoa ”laukaistaakseen” mikroskooppisen pieniä vesipisaroita ilmaan, jossa ne nopeasti haihtuvat ja muuttuvat vesihöyryksi pudotessaan maahan. Tämä tarkoittaa siis, että ultraääniset ilmankostuttimet ovat erittäin hiljaisia, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi makuuhuoneisiin herkkäunisille.

Ultraäänimalleista on myös usein helpompi pitää huolta, koska niissä ei ole suodatinta joka pitäisi vaihtaa. Niillä on tosin myös taipumusta nostaa huoneen kosteusprosentti liian ylös. Monet mallit tosin tulevat hygrostaatin kanssa, joka poistaa tämän ongelman.

Höyrystävät ja ultraääniset ilmankostuttimet ovat molemmat yksinkertaisia, toimivia ja energiatehokkaita laitteita. Molempien puhdistus onnistuu helposti. Kumpikaan ei välttämättä ole toista parempi, vaan valintasi riippuu kotisi tilanteeseen.

Mikä on suositeltu huoneilman kosteus?

– Hyvä sisäilman kosteus on 45% ja 50% välillä. Kosteus joka nousee yli 50% luo otolliset kasvuolosuhteet mm. homeelle ja pölypunkeille.