Hiiliteräspannu | Paras paistinpannu keittiöön?

Tuotevertailut

1) De Buyer Mineral B Round paistinpannu

Erittäin suosittu valinta ammattilaiskokkien keskuudessa, pannu on valmistettu Ranskassa.

Paistinpannu painaa hieman alle 3kg, joten sitä on helppo käyttää ja liikutella keittiössä.

Pannu tarjoaa 30cm tilaa ruoanlaittoon, joten sillä onnistuu lähestulkoon kaikki, mitä ikinä keksitkään sillä kokata.

De Buyer sanoo, että heidän pannut ovat maailman ekologisimpia keittiövälineitä, lähinnä siksi, koska ne ovat 100% luonnollista ja 99% rautaa.

Kun käytät tätä pannua kuumalla lämmöllä, voit odottaa laadukasta käristystä, mutta se toimii todella hyvin myös alhaisella lämmöllä.

Pannu toimii kaikentyyppisillä liesillä, mukaanlukien kaasu, sähkö ja induktioliedet, lisäksi voit käyttää sitä myös uunissa tai avotulen päällä.

Pannua ei ole rasvapoltettu, joten se sinun täytyy tehdä itse, ohjeet löydät tämän artikkelin alaosiosta.

2) Mauviel M’Steel Hiiliteräspannu

Mauviel on toinen valmistaja, joka on tehnyt tuotteensa Ranskassa monen vuoden ajan.

Tämä yritys tarjoaa useita eri kokoisia pannuja, mutta suosikkimme on 28cm musta paistinpannu.

Täydellisen lämmönjohtokyvyn ansiosta, tämä on täydellinen paistinpannu lihan käristämiselle ja ruskistamiselle, sekä myös vihanneksille. Luontaisesti pannu on non-stick, kunhan rasvapoltat sen kunnolla. Tämä pannu on varma valinta keittiöön kuin keittiöön.

Pannu on hieman paksumpi, mikä auttaa sitä pidättämään lämpöä pidempiä aikoja.

Voit käyttää tätä hiiliteräspannua kaikilla liesityypeillä, muista, että et voi pestä pannun kuin käsin ja se ei tule valmiiksi rasvapoltettuna.

Top 3 Hiiliteräspannut

    
De Buyer B Mineral
hiiliteräspannu
Halkaisija 20cm★★★★★
Mauviel M'Steel
mauvielpannu
Halkaisija 22cm★★★★☆
De Buyer Hiiliteräspannu
mauvielpannu
Halkaisija 20cm★★★★☆

Miksi valita hiiliteräspannu?

Paistinpannun valinta voi olla vaikeaa, riippuen siitä mihin käyttöön olet sitä ostamassa. Laaja valikoima voi tehdä valinnasta hankalaa, sillä jokainen pannu lupaa eri asioita.

Nonstick-paistinpannut ovat suosituimpia pannuja, mutta niiden kanssa työskentely on myös hankalaa. Pitää käyttää tietyn tyyppisiä välineitä, jotta et raaputa pinnoitetta irti ja mitä kemikaaleja pinnoitteessa edes on? Luultavasti jotain, mitä et ruokaasi halua.

Onneksi on olemassa parempi vaihtoehto, nimittäin hiiliteräspannu. Nämä pannut ovat olleet ammattilaiskeittiöissä pitkään käytössä ja ne tekevät tuloa hitaasti myös koteihinkin.

 

Suosittelemme:

De Buyer Mineral B Round Hiiliteräspannu

hiiliteräspannu

Tämä ranskalainen pannu on suosittu valinta ammattikokkien keskuudessa. Se on monikäyttöinen, omaa hyvän lämmön säilymisen ja helppo käyttää. Tehty puhtaasta raudasta ja suojattu mehiläisvahalla, tämä 26cm pannu on voittamaton.

Auttaaksemme sinua valitsemaan mikä on paras valinta juuri sinun keittiötarpeisiin, meillä on paljon tietoa mikä on paras hiiliteräspannu

1. Valurauta vs Hiiliteräspannu

Hiiliteräspannut ja valurautapannut jakavat joitakin yhtäläisyyksiä, kuten sen, että ne ovat tehty samasta metalleista, eli hiilestä ja teräksestä. Ero piilee hiilen suhteesta rautaan pannussa.

Hiiliteräspannut ovat 99% rautaa ja 1% hiiltä. Valurautapannut taas ovat 97%-98% rautaa ja 2%-3% hiiltä. Saatat ehkä ajatella, että niin pienellä määrällä ei ole mitään väliä, mutta yllättyisit miten paljon eroavaisuutta se tekeekään.

 Miten pannut valmistetaan?

Valurautapannut ovat tehty sulatetusta metalleista, jotka kaadetaan muottiin. Muotissa pannun annetaan jäähtyä hieman, jonka jälkeen se kiillotetaan, putsataan ja ripustetaan kuivumaan. Valitettavasti lopputuotteena syntyy pannu, joka on paljon hauraampi, kuin hiiliteräspannu. Miksi?

Yksinkertaisesti selitettynä se johtuu siitä, että valurautapannussa on enemmän hiiltä, kuin hiiliteräspannussa. Kun valurautapannun sulanut metalli alkaa jäähtymään, niin metallit rupeavat jähmettymään. Kun hiili jähmettyy, lopputuloksena on hieman röpelöinen pinta.

Hiiliteräspannut valmistetaan sulatetusta metallista joka kaadetaan tasaiselle kerrokselle. Kun metalli jähmettyy, siitä leikataan pyöreät levyt halutun pannun koon mukaan, jonka jälkeen se suojataan vielä rautaoksidi kerroksella.

Levyt painetaan hydraulisella prässillä normaalin paistinpannun muotoon, eli tasainen pohja ja kaarevat sivut.

Tuloksena on vahva, kestävä ja sileä paistinpannu.

 Mihin kaikkeen voin käyttää niitä?

Niin hiiliteräspannut, kuin valurautapannut ovat todella hyödyllisiä ja monikäyttöisiä. Vaikka yhtenäisyyksiä löytyy paljon, niin on myös asioita, mitkä erottavat ne toisistaan.

Valurautapannuja voidaan käyttää ruoanlaitossa usealla eri tavalla:

 • Paistamisessa
 • Käristämisessä
 • Grillauksessa
 • Hauduttamisessa

Valurautapannut voidaan myös laittaa suoraan liedeltä esimerkiksi uuniin. Tämä on hyvä keino tehdä paahtopaistia, tai jotain muut lihaa. Ruskistaa lihan ensin lieden päällä, jonka jälkeen laittaa valurautapannun uuniin.

Hiiliteräspannuja voidaan myös käyttää usealla eri tavalla:

 • Käristämisessä
 • Grillauksessa
 • Paistamisessa

Hiiliteräspannut ovat erityisen käteviä ruoan käristämisessä. Nämä pannut voidaan myös ottaa suoraan liedeltä ja laittaa uuniin. Hiiliteräspannuissa on usein pitkä kahva, ainakin jos verrataan valurautapannujen lyhyehköön kahvaan.

Hyödyt ja haitat

Auttaaksemme sinua valitsemaan juuri sinulle parhaan paistinpannun listasimme joitakin syitä, mitkä voivat helpottaa valintaasi.

Valurautapannut omaavat loistavan lämmön säilymisen – joskus jopa liian hyvän. Lämmön säilyvyyden takia, valurautapannuja ei voi pestä heti käytön jälkeen. Sen sijaan sinun täytyy odottaa hetki, jotta voit puhdistaa sen.

Koska valurautapannut valmistetaan yhdessä muotissa, niin kahva on osa pannua, eli se kuumenee todella kuumaksi. Jotkut mallit tosin tarjoavat puista kahvaa.

Valurautapannut ovat myös melko painavia, on yllättävää miten paljon pieni määrä rautaa pannua tehdessä saa aikaan painossa. 

Painonsa takia valurautapannut ovat hyödyllisimpiä, kun niitä voidaan käyttää yhdessä paikassa, joko lieden päällä tai uunissa.

Hiiliteräspannut lämpenevät nopeasti ja tasaisesti ja omaavat loistavan lämmön säilyvyyden. Kuitenkin, koska pannun sivut ovat melko ohuet, niin ruoanlaiton lopettaessa pannu jäähtyy paljon nopeammin kuin valurautapannu. Tämä tosin auttaa sinua pesemään pannun nopeammin.

Yksi hyvä etu nopeaan putsaukseen on se, että voit vaihtaa yhdestä ruoanlaittomenetelmästä toiseen nopeasti.

Hiiliteräspannut ovat kevyitä, useimmat painavat vain pari kiloa. Kevyet pannut antavat mahdollisuuden viskata ruokaa kokatessa.

Hiiliteräspannun rasvapoltto – miten se tehdään?

Joidenkin valmistajien pannut ovat jo valmiiksi rasvapoltettu kun ostat ne kaupasta, mutta useimmat eivät ole.

Jos ostat hiiliteräspannun joka on jo valmiiksi rasvapoltettu, niin säästät aikaa alussa. Sinun pitää kuitenkin tietää miten rasvapolttaminen tapahtuu, koska se pitää tehdä säännöllisesti.

Saatat ehkä miettiä mitä hiiliteräspannun rasvapoltto edes tarkoittaa. Rasvapoltto on prosessi, jossa käytetään lämpöä sitomaan rasvoja kemiallisesti pannun pintaan. Tämä prosessi auttaa suojaamaan hiiliteräspannuasi hapettumiselta, joka johtaa ruosteeseen.

On olemassa muutama tapa millä rasvapoltto onnistuu. Voit tehdä sen joko lieden päällä, tai uunissa. 

Hiiliteräspannun rasvapoltto liedellä

Voi olla, että rasvapoltto liedellä on parempi vaihtoehto sinulle. Jos näin on, niin tässä ovat helpot ohjeet tehtävän suorittamiseksi.

 1. Ensimmäisenä aseta hiiliteräspannusi liedelle ja laita lämpö keskitasolle-korkealle.
 2. Anna pannun kuumentua. Pannusta tulee hieman savua sen kuumentuessa, tämä on normaalia.
 3. Kun pannu on kuuma, ota se pois liedeltä. 
 4. Öljyä pannun sisä ja ulkopinnat (suosittelen käyttämään öljyä missä on korkea savupiste.
 5. Laita pannu takaisin liedelle ja liesi kuumalle. Anna pannun lämmetä, kunnes öljy alkaa muuttua mustaksi ja nestemäiseksi.
 6. Ota pannu pois liedeltä ja pyyhi ylimääräinen öljy pois varovaisesti (pannu on kuuma).
 7. Anna pannun jäähtyä kokonaan.
 8. Kun hiiliteräspannusi on jäähtynyt, se on valmiina käytettäväksi.

Hiiliteräspannun rasvapoltto uunissa

Monet ihmiset suosivat rasvapolton tekemistä uunissa. Jos käytät mieluummin tätä työtapaa, niin tässä ohjeet siihen:

 1. Ensimmäisenä laita uuni päälle 200°C.
 2. Kun uunisi on lämmenyt 200°C, laita hiiliteräspannusi uunin sisään jotta se lämpenee prosessia varten. Anna pannun olla uunissa noin 10-15 minuuttia.
 3. Kun aika on kulunut, ota pannu pois uunista. Pannu on todella kuuma, joten suojaa kätesi kun seuraat seuraavia ohjeita.
 4. Laita öljyä pannun ulko ja sisäpinnoille.
 5. Kun olet öljynnyt koko pannun, laita se takaisin uuniin 200°C prosessin viimeistä osaa varten.
 6. Pidä pannua uunissa noin tunti. Öljy muuttuu mustaksi.
 7. Kun pannun pinta on muuttunut mustaksi öljystä, ota uunista lämpö pois, älä kuitenkaan ota sitä pois uunista, sillä sen pitää jäähtyä kokonaan. Paras vaihtoehto on antaa sen jäähtyä uunin sisällä useamman tunnin tai yön yli.
 8. Kun hiiliteräspannusi on täysin jäähtynyt, voit ottaa sen uunista ulos ja käyttöön.

Mitä kannattaa muistaa kun rasvapolttaa hiiliteräspannun?

On muutamia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä rasvapolttoa tehdessä.

Korkeat lämpötilat ja rasvat prosessin aikana saavat aikaan savua ja sitä voi tulla myös todella paljon. Jos mahdollista, niin avaa keittiösi ikkunat ja liesituuletin. 

Pannusi saattaa myös näyttää siltä, että se palaa – älä huoli, sillä tämä on osa prosessia. Kun hiiliteräspannusi muuttuu ruskeaksi tai mustaksi prosessin aikana, niin asiat menevät oikealla tavalla.

Kun paistinpannusi metalli on kokonaan mustattu, niin tiedät että se on rasvapoltettu oikein.